Hotell

Billiga hotell i Stockholm

Stockholm är en fantastisk stad, men billigt är ett ord som den sällan förknippas med. Och visst, både ur ett svenskt och ur ett internationellt perspektiv så ligger Stockholm ofta i topp vad gäller priser på uteliv, restauranger och boende. Men som i alla storstäder finns också många alternativ för den prismedvetne resenären, och det gäller även hotell. Är du beredd att tumma lite på läget eller bekvämligheten finns många fantastiskt bra hotell och andra boendeformer i Stockholm. Och Stockholm är ju vackert inte bara i de centrala delarna; även utanför innerstaden finns mycket vacker arkitektur och natur, ofta i skön harmoni.

Stan är också så pass liten att det går att ta sig i princip överallt på mindre en halvtimme tack vare den välutbyggda kollektivtrafiken, med tunnelbanan som den pulsåder som knyter ihop stadens alla delar. Föredrar du att resa ovan jord finns bussar, båtar, spårvagnar och dessutom flera välfungerande system för lånecyklar, något som fler och fler turister upptäcker.

Nära till allt eller lugn och ro?

Om du bara ska stanna ett par nätter i Stockholm rekommenderar vi att du försöker hitta ett hotell som ligger innanför tullarna, helst i någon av stadsdelarna Södermalm, Norrmalm eller Vasastan. Här finns storstadspulsen, många affärer och även flera hotell med lägre priser. Från dessa stadsdelar finns också utmärkta kommunikationer till de större turistattraktionerna ute på Djurgården och i Gamla Stan.

Har du däremot mer tid på dig finns det all anledning att leta hotell i andra delar av stan. Stadsdelarna Kungsholmen och Östermalm ligger även de centralt men är lite lugnare till karaktären och även här finns flera bra budgetalternativ. Söder och norr om innerstaden sjunker priserna så klart ytterligare och i exempelvis Älvsjö och Årstaberg i Söderort och Bromma i Norrort finns flera budgethotell som erbjuder dubbelrum för 500-700 kronor natten. Från dessa stadsdelar tar du dig till stadskärnan på mindre än en kvart med taxi eller med kollektivtrafiken.

Vandrarhem – enkelt och billigt

Ännu billigare blir det förstås med vandrarhem, vilket det finns gott om i Stockholm. Från sovsalar i utpräglade Youth Hostels till mysiga rum på ett Bed and Breakfast. Du kan hitta vandrarhem i Stockholms innerstad där du får en sovplats för så lite som ett par hundringar. Är du medlem i Svenska turistföreningen bor du billigt på någon av deras vandrarhem, inklusive det vackra fartyget Af Chapman vid Skeppsholmen.

Airbnb – rum och gästlägenheter

Airbnb, där privatpersoner hyr ut rum eller gästlägenheter, har blivit mer och mer vanligt i Stockholm precis som i många andra delar av världen. Beroende på lägenhet och bekvämlighetsfaktorer som privat badrum, toalett osv skiljer sig priserna åt, men det går att hitta airbnb-boende för ett par hundralappar även i innerstaden.

Airbnb är en organisation med en egen hemsida, och här kan du läsa om de olika värdarna och de rum som hyrs ut och höra vad tidigare gäster har tyckt om boendet. Airbnb är inte lika kontrollerat som hotellbranschen och eftersom det blivit så populärt kan man om man har otur råka ut för riktigt undermåliga boenden eller dåliga värdar. Men för de allra flesta blir airbnb en positiv upplevelse som dessutom ger mer pengar över i plånboken att lägga på annat.

Couchsurfing – gratis boende för den äventyrlige

Vill du inte betala någonting för ditt boende är det otroligt nog också möjligt, tack vare den nya trenden couchsurfing. Även couchsurfing drivs av privata organisationer. På deras hemsidor kan de som är intresserade av att hitta boende eller att upplåta en säng eller en soffa i sitt hem öppna ett konto och skapar en profil där de berättar om sig själva, vad de är ute efter och vad de kan erbjuda. I Stockholm finns drygt 24 000 (!) registrerade värdar på den största hemsidan couchsurfing.com.

Couchsurfing är inget för den blyge, här handlar det om att komma som gäst till en främmande människa och få hjälp med att utforska staden. En del människor föredrar att bara vara värdar, en del att bara bo gratis och en del gör både och. Couchsurfing handlar lika mycket om att träffa nya människor och lära sig något om kulturen i den stad man besöker som att bo billigt. Detta medför naturligtvis även risker. Reser du ensam ska du alltid försöka ta reda på så mycket som möjligt om din värd och säkerställa att han eller hon är en seriös person. Känner du dig det minsta osäker på en värd ska du inte välja denne utan försöka hitta någon annan. Precis som med airbnb kan man på organisationernas hemsidor läsa omdömen och recensioner om värdarna och du har också rätt att ställa hur många frågor du vill till den som du bor hos.