Sevärdheter

Sevärdheter i Stockholm

Stockholm är en vacker stad, enligt vissa en av de vackraste städerna i världen. Med sin belägenhet i innerskärgården där Mälaren och Östersjön möts domineras staden så klart av sina öar, vikar, fjärdar och broar, men även av täta stadskvarter där man hittar typiska exempel på arkitektur från de senaste fyra hundra åren och i flera fall även äldre än så. Så i viss mening är den största sevärdheten i Stockholm helt enkelt staden i sig själv.

Dock finns det så klart platser och upplevelser man inte bör missa, och här har vi gjort ett urval av platser du garanterat inte kommer att bli besviken på. Några har du säkert hört talas om, andra kan förhoppningsvis bli en överraskning och en chans att se vår huvudstad i ett nytt perspektiv.

Stadshuset

Stockholms stadshus på Kungsholmen är något av en symbol för Stockholm och i viss mening även för Sverige. Byggnaden ligger majestätiskt längst in i Riddarfjärden, Mälarens innersta vik, och blickar ut mot Gamla Stan och Söder. Stadshuset är ritat av Ragnar Östberg, en av Sveriges främsta arkitekter, och stod klart 1923. Byggnaden domineras av det stora klocktornet, öppet för besökare, som pryds av tre gyllene kronor.

I Stadshuset pågår ständigt konstutställningar och många fester anordnas här, framför allt i Blå Hallen, där nobelmiddagen även hålls varje år. Den arkitekturintresserade hittar i Stadshuset exempel på såväl italiensk renässans och islamisk konst som nordisk gotik. Den räknas som ett av de främsta exemplen på den nationalromantiska stilen.

Djurgården

Det som i dagligt tal kallas Djurgården heter officiellt Södra Djurgården, en del av den Kungliga Nationalstadsparken som även innefattar området norr om Djurgårdsbrunnsviken och Djurgårdskanalen. Djurgården är en av de största öarna i Stockholm och är Stockholmarnas största rekreationsområde. Det mesta av ytan är natur, som framför allt präglas av ekar och annan lövskog. På Djurgården tar man sig bäst fram till fots på de många promenadvägarna, men även bussar och spårvagnar finns.

På Djurgården finns mycket att se och göra, de mest uppenbara turistattraktionerna är väl Skansen, Gröna Lund, Abbamuseet, Junibacken och Vasamuseet, men här finns också bland annat konstmuseerna Liljevalchs och Waldemarsudde. Djurgårdsstaden är en bit stenstad som är mysig att promenera i och härifrån kan man även ta sig ut till varvsön Beckholmen och titta på de stora torrdockorna. Rosendal är en mysig handelsträdgård och restaurang som ligger naturskönt mitt på ön. Djurgården älskas av Stockholmarna som ofta tillbringar helgdagar och kvällar här.

Gamla Stan

Gamla Stan är ett av de största turistmålen i Stockholm och det märks. Mycket av den ursprungliga charmen med Gamla Stan har försvunnit längs huvudstråket Västerlånggatan och närliggande gator, men visst är det fortfarande en upplevelse att ta sig fram i de trånga gränderna. På Stora Nygatan finns många krogar med uteservering, bland annat den legendariska jazzklubben Stampen. Det lilla Gåstorget är en annan pärla där man kan få skugga en varm sommardag, undangömd från turistströmmarna. I Gamla Stan ligger även Slottet, Stortorget, Tyska kyrkan och många andra berömda byggnader.

Vackra utsiktsplatser och promenadvägar

Vill du se Stockholm i ett större perspektiv ska du ta dig till Södermalm, vars klippor reser sig söder om Gamla Stan och erbjuder vidunderlig utsikt från flera platser. Fjällgatan och Monteliusvägen erbjuder båda stora vyer och är även mysiga att flanera på. Fåfängan borta vid Danvikstull är en fin liten kulle med en restaurang på toppen, här har man perfekt utsikt över Djurgården och Stockholms hamninlopp medan man njuter av en glass eller kanske en kall öl.

För vackra stadsmiljöer rekommenderas också en promenad i stadens norra kvarter, framför allt områdena runt Birkastan och Röda bergen. Även många områden på Kungsholmen erbjuder varierad och fantasirik arkitektur som känns spännande att röra sig bland, framför allt runt Kungsholms Torg och området längs Karlbergskanalen.

Utanför tullarna

Många sevärdheter finns även utanför innerstaden. Av dessa kan vi till exempel rekommendera området runt Vinterviken, där Alfred Nobel bedrev sin verksamhet på 1800-talet. Där finns nu badplats, kolonilotter och ett fint trädgårdscafé, för den som uppskattar mysiga men bekväma naturupplevelser. I kontrast är den permanenta graffitiutställningen i Snösätra ett bra exempel på den urbana kulturens livskraft i Stockholm.

Närförorterna Midsommarkransen, Aspudden och Årsta har fin äldre stadsbebyggelse och samtidigt en utpräglad småstadskänsla, dessutom många bra restauranger och butiker. Norr om stan ligger Solna och evenemangsområdet Arenastaden runt Friends Arena. Sveriges minsta och mest tätbefolkade kommun, Sundbyberg, är även den värd ett besök.