Museer i Stockholm
Stockholm är fullt av museer. Här finns ett museum för i stort sett allt, vare sig det rör sig om sjöfart, tullhistoria, leksaker eller dans. De flesta museer drivs i statlig regi, men en del är privatägda. De flesta är även öppna alla dagar i veckan, men är det måndag kan vissa hålla stängt.
De flesta av de statliga museerna har gratis inträde, vilket är tänkt att främja folkbildningen och göra statens samlingar tillgängliga för allmänheten. Vi listar främst dessa här, men även ett par av de mest populära museerna som har inträde. Alla nedanstående museer har både restaurang och café och i de flesta fall även matsäcksrum för den som vill ta med mat. Alla är också lätt tillgängliga från Stockholms innerstad via buss, båt eller spårvagn.
Moderna museet
https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/
(Gratis inträde)
Som namnet antyder fokuserar Moderna Museet på nu verksamma, aktuella konstnärer, men ofta har de även samlings- och retrospektivutställningar med äldre berömda konstnärer och fotografer. En permanent utställning med verk ur samlingarna visar upp måleri, fotografier och skulpturer från tidigt 1900-tal och framåt. Moderna museet är mycket populärt bland Stockholmarna och är ofta välbesökt. Här finns även många roliga aktiviteter för barn och en bra restaurang med fin utsikt över Stockholm.
Andra konstmuseer i Stockholm som vi verkligen rekommenderar är Nationalmuseum på Blasieholmen och Liljevalchs, Prins Eugens Waldemarsudde och Thielska galleriet på Djurgården. Vill man gå på gallerier finns många i Vasastan och på Hornsgatan på Södermalm.
Etnografiska museet
http://www.varldskulturmuseerna.se/etnografiskamuseet/
(Gratis inträde)
Etnografiska museet ligger mitt emot Tekniska Museet och är minst lika sevärt som sin mer populära granne. Här visas genomarbetade utställningar med exempel på föremål och kläder från kulturer världen över. De ursprungliga samlingarna kommer från Kungliga vetenskapsakademin och har sedan fyllts på genom donationer och insamlingsresor. Numera finns över 200 000 föremål från hela världen i museets samlingar.
Armémuseum
(Gratis inträde)
Armémuseum är ett spännande museum, inte bara för den som är intresserad av vapen och krig. Utställningarna ger en bra och realistisk inblick i hur det var att vara svensk soldat eller civil i ett krig. Sverige var länge ett krigförande land och på museet visas denna del av vår historia upp. Miljöer och vaxmodeller är skickligt utförda och det finns mycket att se och lära sig. Kan vara lite läskigt för de minsta.
Historiska museet
(Gratis inträde)
Den centrala samlingen är en tidslinje från Sveriges förhistoria och in i våra dagar, ackompanjerad av många föremål och mycket text. Man ska ha ett historiskt intresse och vara läskunnig för att uppskatta denna del av utställningarna, men museet erbjuder också många aktiviteter för barn, framför allt sommartid på museets innergård.
Naturhistoriska riksmuseet
(Gratis inträde)
Naturhistoriska är en vacker och väldigt stor byggnad som ligger norr om universitetet. Här finns enorma samlingar och utställningar som beskriver jordens geologiska tidsåldrar och vilka arter som levt var och när, bland annat dinosaurierna. Andra utställningar beskriver människans uppkomst och även hur våra kroppar fungerar. På naturhistoriska finns även Imax-biografen Cosmonova, som brukar vara mycket populär bland barnen.
Tekniska museet
https://www.tekniskamuseet.se/
(Inträde 150 kronor från 7 års ålder, gratis på onsdagkvällar)
Tekniska museet är ett de populäraste museerna för barnfamiljer. Det är mycket interaktivt och det finns mycket att se, göra och lära sig för den som är teknikintresserad. Museet anordnar även många workshops för barn där de kan lära sig om programmering, bygga modeller osv. På skollov kan det vara väldigt mycket folk på museet och ibland till och med kö för att komma in. Det finns både matsäcksrum, restaurang och en rolig presentbutik.
Vasamuseet
(Inträde gratis upp till 18 år, vuxna 130 kronor)
Stockholms mest välbesökta museum. Museet domineras helt av det välbevarade krigsfartyget Vasa, som sjönk utanför Beckholmen på sin jungfrufärd 1621 och sedan bärgades 1961. Förutom regalskeppet Vasa visar museet även upp föremål från skeppet, modeller av livet ombord, samt filmer som beskriver både byggandet, förlisningen och bärgningen.
Trots att det alltid är mycket välbesökt känns museet sällan trångt, eftersom det är så stort och det finns många platser att betrakta skeppet från. Det brukar också gå fort att komma in även om köerna är långa.