Restauranger

Prisvärda restauranger i Stockholm

Att äta gott i Stockholm är inte svårt, och faktum är att det inte är särskilt svårt att äta billigt på restauranger heller, trots Stockholms rykte om sig att vara en dyr stad. Man behöver inte gå till McDonalds eller Pizza Hut för att få en billig måltid, det finns många kvalitetsrestauranger där man äter god och vällagad mat från hela världen i mysiga miljöer.

Här har vi valt ut några av dessa smultronställen som finns över hela Stockholm. De representerar som sagt olika kök från hela världen, men det de har gemensamt är att de drivs av en vilja att presentera vällagad mat till bra priser, ofta med en avslappnad och skön atmosfär. Vi garanterar att de kommer att förgylla din Stockholmsupplevelse.

Fyra knop

Svartensgatan 4, Södermalm

Fyra knop är ett franskt creperie som serverar galettes – matiga pannkakor med kött, fisk och grönsaker. Restaurangen ligger på en livlig del av Söder och är mysig med klar kvarterskänsla. Tidigare kunde man inte boka bord i förväg, men restaurangen tar numera emot bokningar på telefon. Ett tips är dock ändå att komma en stund innan och ta en öl eller en torr fransk cider i baren.

En galette räcker tillsammans med en efterrättscrepe gott som måltid och totalt slutar notan sällan på mer än några hundringar inklusive dryck.

Hermans

Fjällgatan 23b, Södermalm

Hermans är en helt vegetarisk restaurang som ligger på Fjällgatan med en fantastisk utsikt över Stockholm. På Hermans satsar de på stora, varierade bufféer. Lunchbuffén kostar 135:- och middagsbuffén 195:-, och du får så klart äta hur mycket du vill. Dessutom har de rabatt för studenter. Hermans är en upplevelse och rekommenderas varmt till alla som gillar god och vällagad mat, inte bara till vegetarianer.

Gojo

Renstiernas gata 48, Södermalm

Gojo är en liten etiopisk kvartersrestaurang som rekommenderas till alla som gillar stark och vällagad mat. Tonvikten ligger på traditionell etiopisk mat som serveras med injira, de speciella etiopiska pannkakorna som man sveper kring maten i stället för att använda bestick. Till injiran serveras olika röror med lamm, malet nötkött (rått eller tillagat), kyckling, bönor eller grönsaker, och du kan själv välja hur stark du vill ha din mat. Trevliga lokal och personal gör detta till en pärla på Söder.

Speceriet

Artillerigatan 14, Östermalm

Speceriet är gourmetkrogen Gastrologiks bakficka, och matlagningen håller lika hög klass. På Speceriet har man dock en mer avslappnad atmosfär än på moderrestaurangen och satsar på ett mindre urval av enkel, vällagad mat, goda viner och hantverksöl. Det här är en mycket prisvärd restaurang där du äter fantastiskt välsmakande och kvalitativa rätter till mycket rimliga priser. Restaurangen satsar på mellanrätter från ca 95 kronor, och vill du bli riktigt mätt kan du ta två. Det går att boka bord i förväg men några platser hålls alltid öppna för spontana besökare.

Günters korvar

Karlbergsvägen 66, Vasastan

Vi kan inte avsluta en lista om god och prisvärd mat i Stockholm utan att nämna Günters. Günters är dock egentligen inte en restaurang utan en korvkiosk. Men inte vilken korvkiosk som helst, utan en där man kan prova på korvar från hela världen, serverade med den fantastiska ”hojhoj”-såsen, bröd, surkål och mycket annat. Urvalet är gigantiskt och man kan komma tillbaka åtskilliga gånger utan att äta samma korv två gånger. Till Günters ringlar köerna ofta långa och kiosken har varit en väsentlig del av Vasastans gatuliv sedan starten på 80-talet. Grundaren Günter Schwarz själv avled 2007, men kiosken drivs sedan dess vidare i samma anda och har inte tappat i popularitet.